Echtscheiding

Na achttien jaar getrouwd te zijn, komen jullie er beide achter dat jullie niet meer samen verder willen. De keuze voor een scheiding was extra moeilijk omdat jullie twee dochters en een zoon hebben die alledrie nog thuis wonen.

Mediation of niet?

Toch weten jullie zeker dat het de beste keuze is, maar dan? Wat komt er allemaal bij kijken?

Jullie wilden het eerst samen oplossen, maar er blijkt meer bij te komen kijken dan jullie in eerste instantie dachten en merken ook dat jullie steeds vaker ruzie maken. Ook willen jullie het graag goed doen met de kinderen. Jullie besluiten om een mediator in te schakelen.

De mediator

Maar wat doet zo’n mediator dan? De mediator gaat in gesprek met beide ouders en luistert goed naar wat beide wil. Er wordt een convenant geschreven (overeenkomst waarin partijen afspraken vastleggen over beleid, intenties en samenwerking) en er wordt een ouderschapsplan (deze wordt toegevoegd aan het convenant) geschreven waarin ook duidelijk komt te staan wat de afspraken rondom de kinderen zullen zijn.

Verder helpt een mediator bij de alimentatieberekeningen, het opstellen van een verzoekschrift tot echtscheiding en een akte van berusting (hierbij geef je aan dat je het eens bent met de scheiding).

En als laatste zal een mediator helpen bij de correspondentie met de rechtbank.

Convenant

Maar wat zet je in een convenant? Wat zijn belangrijke afspraken? Het is sowieso erg belangrijk om de afspraken (ouderschapsplan) over de kinderen duidelijk op papier te hebben. Zodat hier later geen problemen of verwarring over ontstaat. Het is zelfs mogelijk om in het plan te zetten wie de kinderen heeft op welke feestdagen in wel jaar.

Verder kan je in het convenant de afspraken zetten over bijvoorbeeld pensioen, de boedelverdeling en de woning.

Hou er rekening mee dat een convenant pas rechtsgeldig is bij tussenkomst van een advocaat of een notaris.

Veel om over na te denken, maar hier kan een mediator goed bij helpen. Ben je op zoek naar een mediator? Neem dan contact op met Schoebroek.nl/mediation