arbeidsongeschikt, wie bepaalt dat?

arbeidsongeschikt, wie bepaalt dat?

Als je door een ongeluk of ziekte onverhoopt niet meer aan het werk kunt en je bent hiervoor verzekerd dan stelt de verzekeraar aan de hand van de polisvoorwaarden vast of je inderdaad arbeidsongeschikt bent.

Er wordt een medisch adviseur ingeschakeld om vast te kunnen stellen of je dit ook echt bent. Deze maakt eerst een medische beoordeling en laat je daarna onderzoeken door een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld een neuroloog of een orthopeed zijn. Zo kan hij vaststellen wat er precies met je aan de hand is. De medisch adviseur bepaalt daarna tot welke beperkingen dit leidt. Vervolgens bepaald een arbeidsdeskundige of je je eigen werk nog kunt doen of dat er misschien ander passend werk is voor jou. De bevindingen van alle betrokken deskundigen zijn bindend.

Het oordeel van de deskundigen is leidend, zou je dus kunnen zeggen. Het is daarom erg belangrijk dat de juiste experts betrokken zijn. In nagenoeg alle verzekeringsvoorwaarden is te lezen dat de verzekeraar bepaalt naar welke deskundigen je gaat. Dat is niet helemaal eerlijk. Het is namelijk bekend dat sommige deskundigen een whiplash bijvoorbeeld niet erkennen. De rechter heeft gelukkig bepaald dat dat consumentonvriendelijk is: die voorwaarde. Daarom moeten verzekeraars altijd overleggen met jou als verzekerde.

Mocht jij nu in zo’n situatie terecht komen, laat je dan echt goed adviseren. In de letselschadepraktijk van Schoebroek Advocaten en Mediators bijvoorbeeld. Hier werken advocaten met ervaring op dit rechtsgebied. Zij werken samen met diverse deskundigen en kunnen ook hun medisch adviseur raadplegen.

Meer informatie over letselschade vindt je op https://www.schoebroek.nl/letselschade