Ontslag en de impact op uw privleven

Waneer u wordt ontslagen, heeft dat direct zijn impact op uw privleven. Het is een onzekere periode waar het onduidelijk is hoe het ontslag geregeld gaat worden. Daarnaast zal ook de vraag komen: Kan ik aanspraak maken op een WW-uitkering? En hoe zit het eigenlijk met uw ontslag vergoeding?

Wat wordt in werking gezet als u ontslag krijgt?
Afhankelijk van de wijze waarop u ontslag krijgt kan deze vraag beantwoord worden. Is het een dreigend of een definitief ontslag? Uw werkgever kan u niet zomaar ontslaan. Hij of zij zal eerst een reden van ontslag moeten indienen om een ontslagprocedure te kunnen starten zodat u ook werkelijk ontslagen kan worden.

Akoord van beide partijen
Uw werkgever zal zijn best doen om geen ontslagprocedure te hoeven starten en zal u een voorstel doen om het diensverband te eindigen met een wederzijdse goedkeuring. Hij of zij zal u een ontslagvoorstel voorleggen waarin een beeindigingsovereenkomst in opgenomen is. De werkgever zou u ook kunnen vragen om een schriftelijke instemming waarin u akoord geeft op ontslag.

Wees voorbereid!
De kans is aanwezig dat uw werkgever druk op u uit zal oefenen met bepaalde voorwaarden zodat u akoord gaat met het ontslag. Ga daarom nooit direct akoord! Uw werkgever is u verplicht om u tijd te gunnen zodat u opzoek kan juridisch advies. Maak dan ook gebruik van deze tijd en laat u vrijblijvend informeren over uw rechten en plichten omtrent een ontslag regeling.

Heeft u een ontslagvoorstel, beindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, verzoek om instemming of ontslagbrief ontvangen? Neemcontactop met de arbeidsrechtjuristen van Antonia Advocatuur & Mediation.